Wyjątkowość kuchni japońskiej

Mówiąc o kuchni japońskiej, zwykle nasuwa się nam na myśl najpopularniejsze japońskie danie, czyli sushi. O innych potrawach, charakterystycznych dla kuchni Cesarstwa Japonii, wiemy zdecydowanie za mało lub praktycznie nic. To błąd, ponieważ kuchnia japońska to kuchnia bardzo ciekawa i zdrowa. 

Wyjątkowość kuchni japońskiej

Kuchnia japońska zaliczana jest do jednej z najpopularniejszych i najzdrowszych na świecie. Wśród kluczowych jej składników znajdziemy warzywa, ryż, ryby i owoce morza. Przygotowywanie dań to prawdziwa celebracja. Kultura kulinarna ma tutaj ogromne znaczenie. Spożywanie posiłków odbywa się według określonych zasad. Nie bez powodu kuchnia japońska, jako jedna z nielicznych, została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kultury UNESCO. Dużą rolę odgrywa nie tylko smak potraw, ale także estetyka ich podania. Prostota i prozdrowotność- to ważne cechy kuchni japońskiej.

Charakterystyka posiłków

Kuchnia japońska jest podobna do kuchni chińskiej. Większość potraw w państwie kwitnącej wiśni, to dania o niskiej zawartości tłuszczu. Dodatkowo  bogactwo warzyw i ryb korzystnie wpływa na zdrowie. Posiłki składają się zazwyczaj z kilku, niezbyt obfitych potraw. Typowy obiad czy kolacja zbudowana się z pięciu dań: ryżu, trzech przekąsek i zupy. W kuchni japońskiej nie spotkamy też ogromu ziół i dodatków. Posiłki są skąpo przyprawiane, natomiast na restauracyjnym stole znajdziemy różne sosy, marynaty, cytrynę czy wasabi, dzięki którym dostosujemy przygotowane danie do naszych potrzeb. Bazowymi produktami tej kuchni są ryż, ryby, owoce, warzywa, owoce morza, a także wodorosty. Istotnym elementem kuchni japońskiej są także buliony. Wśród mięs króluje tutaj wołowina i wieprzowina. Niemal każdy posiłek zwieńczony jest piciem zielonej herbaty, natomiast narodowym japońskim alkoholem jest sake czyli wino ryżowe. Co ciekawe nazwa "sake" obowiązuje w krajach anglojęzycznych, ponieważ w Japonii "sake" oznacza po prostu alkohol. W kraju kwitnącej wiśni trunek ten nazywany jest "nihonshu". Ważnym produktem jest też sos sojowy, który powinien mieć słony smak i rzadką konsystencję. Jeśli chodzi o słodycze, to tradycyjne, japońskie desery są zdecydowanie mniej słodkie, od tych które znają Europejczycy. Głównych ich składnikiem jest fasola lub soja.

Więcej informacji: Sushi w Warszawie - poznaj wszystkie smaki japońskiej kuchni - dowiedz się więcej.

Dania można podzielić ze względu na sposób obróbki termicznej. Wyróżnić można posiłki, które nie były poddawane obróbce termicznej (namasumono), gotowane (nimono), grilowane (teppanyaki), pieczone (yakimono), smażone (agemono). Ponadto wymienić też warto sałatki (sunomono), posiłki bazujące na ryżu (gohanmono), poddane procesowi fermentacji (tsukemono) i oczywiście sushi.

Najpopularniejsze dania

  • sushi - Najpopularniejsza na całym świecie potrawa kuchni japońskiej. Potrawa składająca się z ryżu gotowanego z octem, ryb, warzyw, wodorostów. Podawane z wasabi i sosem sojowym.
  • ramen - Zupa składająca się z rosołu wieprzowego, makaronu będącego kluczowym składnikiem, mięsa i warzyw.
  • sashimi - Charakterystyczny sposób podania mięsa, ryb i warzyw, czasami także wołowiny i koniny.
  • tempura - Panierowane i smażone na głębokim oleju ryby, krewetki, małże, kalmary, grzyby i warzywa.
  • mochi - Kluski zlepione z mąki ryżowej lub klejącego ryż. Często ich nadzienie stanowi pasta z fasoli. Całość obtoczona jest czarnym sezamem lub sojowym proszkiem.
  • miso- Zupa/pasta z fermentowanych nasion soi.

Kuchnia japońska jest niezwykle ciekawa i tak różna od tej, do jakiej przyzwyczajona jest większość Europejczyków. Warto ją poznać, zwłaszcza, że obfituje w korzystne dla naszego zdrowia produkty.