Co można zaliczyć do superfoods

2 min czytania
Co można zaliczyć do superfoods

Superfoods to inaczej superżywność czy też superprodukty żywnościowe. Dlaczego są takie super? Przede wszystkim dlatego, że są zdrowe i mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Co więcej wcale nie musisz wydawać kroci na dietę, w której skład wchodzi superżywność. Zapewne większość z tych produktów już nie raz gościła w Twojej kuchni. Co można zaliczyć do superfoods? Poznaj produkty wykazujące najsilniejsze działania zdrowotne.

Mianem superfood bez wątpienia można określić produkty takie, jak:

Quinoa choć brzmi bardzo egzotyczne, to nic innego jak komosa ryżowa. Produkt ten zawiera dużą ilość białka (13-22%) oraz błonnika i żelaza. Może być spożywana jako zamiennik ryżu.

Jagody Goji chyba każdy o nich słyszał. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięczają wysokiej zawartości witaminy C. W sezonie można je zastąpić aronią lub borówkami, które znajdziemy w każdym dobrym sklepie spożywczym.

Czekolada zawiera w swoim składzie flawonole, czyli antyoksydanty, chroniące organizm przed szkodliwymi czynnikami. Zmniejsza także ryzyko chorób układu krążenia oraz obniża ciśnienie krwi.

Olej kokosowy dzięki kwasowi laurynowemu ma właściwości antywirusowe, pomaga w chorobach jelit i wzmacnia odporność.

Czosnek naturalny antybiotyk (działa przeciwbakteryjnie), a także wzmacnia organizm i zwiększa odporność. Ma pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego.

Brokuły bogate w witaminę C, K oraz witaminy z grupy B oraz magnez, wapń, żelazo i błonnik.

Orzechy włoskie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, wysokowartościowe białko, witaminy A, C, E, z grupy B, cynk, fosfor, magnez, potas, żelazo, a także fitosterole, które obniżają poziom cholesterolu LDL.

Kasza jaglana jest polecana osobom cierpiącym na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu. Można w niej znaleźć duże ilości witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu i błonnika pokarmowego. Przywraca odpowiednie pH organizmu (ma charakter alkalizujący), a zawarta w niej lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.

Jarmuż bogaty w beta-karoten, witaminy K, C i E, witaminy z grupy B oraz żelazo, wapń, fosfor i magnez. Znajduje się w nim także sulforafan, który ma działanie antybakteryjne.

Olej lniany zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a jednocześnie podwyższają poziom dobrego HDL. Dodatkowo to bardzo dobre źródło witaminy E, która ma działanie przeciwnowotworowe.

Kapusta kiszona zawiera duże ilości witaminy C, przez co zwiększa odporność organizmu. Ponadto obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn i poprawia stan flory bakteryjnej jelit. Artykuł powstał we współpracy z portalem biznesowym http://michal-gorecki.pl/

Autor: Zewnętrzny materiał partnerski

krzeszowiceinfo_kf