Co można zaliczyć do superfoods

Superfoods to inaczej superżywność czy też superprodukty żywnościowe. Dlaczego są takie super? Przede wszystkim dlatego, że są zdrowe i mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Co więcej wcale nie musisz wydawać kroci na dietę, w której skład wchodzi superżywność. Zapewne większość z tych produktów już nie raz gościła w Twojej kuchni. Co można zaliczyć do superfoods? Poznaj produkty wykazujące najsilniejsze działania zdrowotne.

Mianem superfood bez wątpienia można określić produkty takie, jak:

Quinoa – choć brzmi bardzo egzotyczne, to nic innego jak komosa ryżowa. Produkt ten zawiera dużą ilość białka (13-22%) oraz błonnika i żelaza. Może być spożywana jako zamiennik ryżu.

Jagody Goji – chyba każdy o nich słyszał. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięczają wysokiej zawartości witaminy C. W sezonie można je zastąpić aronią lub borówkami, które znajdziemy w każdym dobrym sklepie spożywczym.

Czekolada – zawiera w swoim składzie flawonole, czyli antyoksydanty, chroniące organizm przed szkodliwymi czynnikami. Zmniejsza także ryzyko chorób układu krążenia oraz obniża ciśnienie krwi.

Olej kokosowy – dzięki kwasowi laurynowemu ma właściwości antywirusowe, pomaga w chorobach jelit i wzmacnia odporność.

Czosnek – naturalny antybiotyk (działa przeciwbakteryjnie), a także wzmacnia organizm i zwiększa odporność. Ma pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego.

Brokuły – bogate w witaminę C, K oraz witaminy z grupy B oraz magnez, wapń, żelazo i błonnik.

Orzechy włoskie – zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze, wysokowartościowe białko, witaminy A, C, E, z grupy B, cynk, fosfor, magnez, potas, żelazo, a także fitosterole, które obniżają poziom cholesterolu LDL.

Kasza jaglana – jest polecana osobom cierpiącym na celiakię, gdyż nie zawiera glutenu. Można w niej znaleźć duże ilości witamin z grupy B, żelaza, magnezu, potasu i błonnika pokarmowego. Przywraca odpowiednie pH organizmu (ma charakter alkalizujący), a zawarta w niej lecytyna poprawia pamięć i koncentrację.

Jarmuż – bogaty w beta-karoten, witaminy K, C i E, witaminy z grupy B oraz żelazo, wapń, fosfor i magnez. Znajduje się w nim także sulforafan, który ma działanie antybakteryjne.

Olej lniany – zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a jednocześnie podwyższają poziom dobrego HDL. Dodatkowo to bardzo dobre źródło witaminy E, która ma działanie przeciwnowotworowe.

Kapusta kiszona – zawiera duże ilości witaminy C, przez co zwiększa odporność organizmu. Ponadto obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm z toksyn i poprawia stan flory bakteryjnej jelit. Artykuł powstał we współpracy z portalem biznesowym http://michal-gorecki.pl/