Chemia od kuchni, czyli domowe laboratorium
Termin: 24 listopada 2018

Wykład poprowadzi: Aleksandra Chechelska-Noworyta, doktorantka chemii z Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie

Często nie zdajemy sobie sprawy, że będąc w kuchni stajemy się chemikami. Gotując, czy piekąc odmierzamy, ważymy odpowiednie ilości składników, dodajemy je do siebie, a następnie pieczemy lub gotujemy. W międzyczasie zachodzi szereg przemian chemicznych. Niektóre z nich widzimy gołym okiem – gdy rośnie ciasto w piekarniku, czy podczas smażenia jajecznicy.

Podczas zajęć studenci dowiedzą się, co kryje się w ich domowej kuchni oraz poznają istotę przemian chemicznych, które zachodzą w trakcie zwykłych kuchennych czynności. Młodzi eksperymentatorzy będą mieli możliwość samodzielnego wykonania różnych ciekawych badań.


Dodaj komentarz

Komentarze nie odnoszące się bezpośrednio do treści artykułu, obraźliwe, nieprawdziwe oraz niezgodne z prawem, reklamowe publikowane bez zgody wydawcy mogą zostać usunięte przez administrację. Komentarz osoby niezalogowanej, który zawiera link/i jest zatwierdzany ręcznie przez administrację.

Kod antyspamowy
Odśwież

Zobacz również